Je kent het wel; je wil een website bezoeken, maar je krijgt eerst een groot pop-up scherm waar je de cookies moet accepteren. Erg vervelend, maar misschien ook wel logisch? Want anders kun je de website niet goed bekijken en gebruiken. Er moet in ieder geval wat aan gebeuren. Minister Kamp van Economische Zaken heeft recent een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om de cookiewetgeving te versoepelen. Wat dit voorstel inhoudt en wat we ervan moeten vinden lees je in dit artikel.

Een cookie op het internet is een bestandje dat op je computer wordt gezet wanneer je een website bezoekt of hebt bezocht. Het bestandje kan verschillende functies hebben. Een aantal voorbeelden: een cookie kan je inloggegevens onthouden, bezoekers onderscheiden, bezoekersprofielen samenstellen voor bijvoorbeeld advertenties op maat of volgen wat bezoekers doen op het internet. Tot op heden moeten websites nog steeds aan bezoekers toestemming vragen voor de zogeheten tracking cookies.

Soepele cookies?
Het wetsvoorstel is gericht op het versoepelen van de regels van cookies die niet privacygevoelig zijn. Het gaat er dus om dat deze cookies de werking van de website verbeteren en niet worden vermenigvuldigd met derden en dus je privacy waarborgen. Veel websites kunnen we, als de nieuwe wet van kracht is, bekijken zonder dat we overal toestemming voor moeten geven.

En nu?
Misschien wel het belangrijkste, wat moeten wij hiervan vinden? Bedrijven zijn in ieder geval ontzettend blij met het wetsvoorstel en hopen dat het wordt aangepast. Ze hoeven bezoekers op deze manier niet meer lastig te vallen. Voor ons als bezoekers wordt het ook een stuk gebruiksvriendelijker. De meeste pop-ups zullen verdwijnen en dat zorgt voor veel minder irritaties.

Wanneer allemaal?
Echter kunnen we dit nog niet vieren, omdat het nog moet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Wel is het waarschijnlijk dat het dit jaar nog wordt goedgekeurd.

/Gepubliceerd voor de Minor PR – 13 april 2014/